Monday, July 5, 2010

memikirkan tentang broadband


sekarang ni.
sangat banyak pilihan untuk memakai broadband.
dengan celcom, maxis, digi, p1wimax dan yang terbaru Umobile broadband. (baru tengok dari iklan)
dalam banyak pilihan ini pengguna pastinya akan memilih pakej yang pantas dan murah.
biasa lah kan, kos sara hidup kan tinggi sekarang.
semua kene bajet.


okei.
tapi sekarang, aku sedang menimbangkan untuk turut sama memakai salah satu broadband ini.
dan aku perlu memikirkan betapa keperluannya.
sebelum memilih pakej yang bersesuaian.

adakah sebagai pelajar universiti.
perlu untuk aku mempunyainya?
kalau berada di universiti.
sudah mempunyai kemudahan wireless dan kabel internet untuk memudahkan pelajar.
dan berapa banyakkah kerja yang memerlukan aku mempunyai broadband.
rasanya pada waktu server down di universiti.
dan mungkin aku akan meyibukkan diri aku untuk melakukan kerja.
dan melayari internet sebagai hobi dimasa lapang.

kalau kakak aku dah ada.
aku perlu ker?
kalau aku pulang ke rumah.
kakak aku sudah mempunyai  broadband untuk kami sekeluarga guna dirumah.
jika aku ada broadband.
adakah aku akan gunakannya dirumah?
mungkin juga hanya waktu tertentu.
bila broadband kakak aku tak boleh nk connect.

kalau aku ke universiti lain yang menghadkan penggunaan internet.
dalam musim cuti 2 bulan lalu.
2 universiti yang aku pergi.
telah menutup capaian internet mereka atas alasan pelajar pulang cuti.
selain itu, penggunaan internet adalah pada jam 5 petang dan keatas.
adakah kami akan redha dengan pasukan yang tiada fakta masuk ke dalam dewan perdebatan?
pastinya tidak.
ternyata sebagai bank fakta.
tanpa mencari fakta.
tak mungkin aku akan mampu beri hujah dengan baik.

kalau aku ke program yang tiada sambungan internet.
sepanjang di pwtc yang lalu.
tanpa broadband, aku tak mungkin dapat menghilangkan penat menjadi AJK semasa debat 111 jam.
kerana gagal mendapatkan capaian internet percuma disana.
hahahahaha.

3 comments:

zairie said...

pkai la p1.. hehe

my recent post:
juara mentor ke-4

qamar said...

mmg kakak saya pki p1..thnks 4 da suggest

ZACK ENTRY said...

cuba dulu yg 7 hari tu..kalau tak best, terminate je la..


Zack Entry

Related Posts with Thumbnails